ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ

Η σωματική άσκηση (αερόβια, αναερόβια) είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι βελτιώνει τη σωματική, όσο και τη ψυχική μας υγεία, ενώ παράλληλα δρα προληπτικά ή/και θεραπευτικά έναντι χρόνιων παθήσεων. Τα βασικά οφέλη της άσκησης είναι: 

Βελτίωση του ανοσοποιητικού  μας συστήματος. Η αερόβια άσκηση ενισχύει την άμυνα του οργανισμού έναντι μικροβιακών και κυρίως ιογενών λοιμώξεων. 

Βελτίωση καρδιακής λειτουργίας. Η συμβολή της αερόβιας άσκησης τόσο στην πρόληψη όσο και την αντιμετώπιση καρδιαγγειακών-στεφανιαίας νόσου είναι πολύ σημαντική.

Βελτίωση αερόβιας ικανότητας και πνευμονικής λειτουργίας. Μέσω της αερόβιας άσκησης βελτιώνεται η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου. 

Διατήρηση και μείωση του σωματικού βάρους. Η βελτίωση του BMI (Δείκτης Μάζας Σώματος) με την τακτική σωματική άσκηση και ειδικότερα με την άσκηση με αντιστάσεις και την αερόβια άσκηση συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση ποικιλίας παθήσεων όπως καρδιαγγειακά, αρτηριακή υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη. 

Βελτίωση ικανότητας παραγωγής έργου. Με την άσκηση με αντιστάσεις και την αερόβια άσκηση ο ανθρώπινος οργανισμός προσαρμόζεται σε πιο έντονους ρυθμούς. 

Αύξηση μυϊκής δύναμης και αντοχής. Με τη φυσική άσκηση (αναερόβια άσκηση και άσκηση με αντιστάσεις) βελτιώνεται η σωματική ικανότητα και οι επιδόσεις του οργανισμού.

Βελτίωση ευλυγισίας και ευκινησίας. Μέσω της διαρκούς διέγερσης και προπόνησης του μυϊκού συστήματος, το ανθρώπινο σώμα γίνεται πιο ευλύγιστο και ευκίνητο, ενώ αυξάνεται και το εύρος κίνησης.

Επιβράδυνση βιολογικής φθοράς. Η συμβολή της άσκησης στην ανάπτυξη υγιών «νέων» κυττάρων είναι αξιοσημείωτη.

Βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ποιότητας ζωής ως απόρροια της τακτικής φυσικής δραστηριότητας, που βελτιώνει και ενισχύει τη γενικότερη σωματική υγεία του ανθρώπου.